Tips tegen ongedierte

 

Oh nee ongedierte! Soms is een beestje in je huis nog niet meteen een plaag. Daarom is het belangrijk om op tijd in actie te komen voordat het er wel een wordt. Ook is het belangrijk dat je niet gelijk chemische middelen gaat gebruiken en je eerst zoekt naar milieuvriendelijke oplossingen.

Ongedierte buiten de deur houden

De meest diervriendelijke methode is het voorkomen dat het ongedierte binnenkomt. Dat kan je onder andere doen door naden en kieren dicht te maken. Ook helpt dat tegen kou. Wel is het belangrijk dat je woning kan luchten en je het dus niet helemaal dicht kan maken. Voor vliegende insecten kan je het beste voor elk raam een vliegenraam op maat aanschaffen zodat je die buiten je woning houdt.

Natuurlijke middelen

Als het niet lukt om het ongedierte buiten de deur houden dan is het tijd om natuurlijke vijanden in te zetten. Het principe van natuurlijke vijanden is dat het milieuvriendelijk blijft. Zo kan je bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes bladluizen bestrijden en spinnen muggen op laten eten. Verder kan je ook een kat gebruiken om muizen uit je huis en tuin te jagen.

Een van de andere meest voorkomende plagen zijn fruitvliegjes. Het is de bedoeling dat je die zo natuurlijk mogelijk verjaagt. Tip om dat te doen is door bijvoorbeeld je fruit op tijd op te eten. Daarnaast is het belangrijk dat je je keuken schoon houdt en geen etensresten in de vuilbak gooit. Ook kun je ze verjagen door een geurig kruidenplantje te plaatsen. Want fruitvliegjes houden niet van sterke geuren.

Vallen

Ook kan je gebruik maken van vallen. Meest bekende val is toch wel de lijmplankjes voor muizen. Maar er bestaan ook vallen die geen gif bevatten en dieren ook niet laten lijden. Daarom kan je beter soms een nestje of beestje met de hand weghalen.

Bestrijdingsmiddelen

Als het echt niet weg gaat dan is het tijd om bestrijdingsmiddelen in te zetten. Je kan dat zelf doen of laten doen. Wel is het van belang dat je de instructies van tevoren goed doorneemt. Verder kan je erop letten dat je alleen producten haalt met een toelatingsnummer dat begint met NL of eindigt op een N. Zo vermijd je verboden middelen of middelen die alleen voor de landbouwsector zijn. Let erop dat je niet teveel gebruikt en het milieu spaart.

Geef een reactie